Sustav za nadzor zauzetosti javnih prakinga

PAMETNI STUPIĆ

Svim vozačima automobila, motocikala te plovila poznat je problem pronalaženja praznog parkirnog mjesta u gradu. Vožnja po okolnim ulicama u nadi da će se pronaći neko slobodno mjesto često ne urodi plodom što povećava nervozu i frustraciju vozača. Postoji nekoliko sustava koji pokušavaju riješiti ovaj problem, a najpoznatiji su: sustav s kamerama koje snimaju parkirni prostor i sustav LoRa dojavljivača koji se ugrađuju u zemlju (asfalt).
Nedostaci sustava s kamerama su:

cijena – sustav s kamerama je skup, zahtjeva software za prepoznavanje objekata i često je potrebno postavljanje više kamera da bi se pokrila npr. cijela ulica što bitno poskupljuje sustav.

nepouzdanost – i pored više postavljenih kamera može se dogoditi da sustav ne prepozna na kojem je parkirnom mjestu vozilo parkirano.

Bolji sustav je sustav dojavljivanja induktivnim senzorima prisustva koji se ugrađuju u podlogu (asfalt) na svako parkirno mjesto te induktivnim i optičkim senzorima detektiraju prisutnost vozila iznad njega pa LoRa mrežom šalju podatke na LoRa server.
Nedostaci postojećih LoRa sustava su:

skupa ugradnja – potrebna je velika rupa u podlozi u koju se smješta uređaj

loša radio veza – kako je uređaj ugrađen u zemlju, antena mu je tek nekoliko centimetara iznad zemlje, a k tome, kada se parkira auto iznad senzora, isti ometa radio vezu tj. smanjuje „vidljivost” senzora LoRa mreži što zapravo čini senzor beskorisnim (ovo je najveći nedostatak).

ometanje čišćenja parkirnog mjesta ralicom – uređaj viri iz zemlje nekoliko centimetara (cca 3-5cm ovisno o proizvođaču) te time ometa čišćenje parkirnog mjesta od snijega, a i izložen je težim oštećenjima u slučaju prolaska ralice.

nepouzdanost – vozila se često ne detektiraju induktivnim senzorom ako je vozilo visoko (npr. kamion, kombi…) a uslijed prljavštine ne detektira se niti optičkim senzorom.

Pametni stupić nema nedostatke postojećih načina dojave, prilagođen je nadolazećoj LoRa tehnologiji koja postaje sve zastupljenija i koja je temelj koncepta „interneta stvari” te je tako primjenjiv u „smart city” ideji. Pametni stupić je u stanju točno detektirati koje je parkirno mjesto slobodno, ne opada mu „radio vidljivost” parkiranjem vozila, omogućava čišćenje u zimskim uvjetima i cjenovno je značajno prihvatljiviji od ostalih modela jer se jednim stupićem mogu pokriti do 4 parkirna mjesta. Pametni stupić koristi ultrazvučni senzor sličan senzor se koristi u autima kao pomoć pri parkiranju te je cijelo sklopovlje (senzor, kontroler i LoRa primopredajnik) smješteno u plastični/gumeni stupić koji se i inače koristi za ograničavanje i označavanje parkirnih mjesta.

Načini primjene >>